Sinds 1 januari 2022 zijn gemeenten verantwoordelijk voor de inburgering van nieuwkomers in Nederland, volgens de Wet Inburgering 2021. Namens de gemeenten Bunnik, De Bilt, Utrechtse Heuvelrug, Wijk bij Duurstede en Zeist voert de Regionale Sociale Dienst Kromme Rijn Heuvelrug (RSD) die taak uit. Om iedereen een goede start te geven, ondersteunen we nieuwkomers bij hun inburgering. Wat het inburgeren onder de nieuwe wet precies inhoudt voor gemeenten, ketenpartners en de nieuwkomers zelf, leest u hier.

Focus op taal en werk

Taal en werk staan centraal in het nieuwe inburgeringsstelsel. Want daarmee kunnen nieuwkomers snel meedoen in de Nederlandse samenleving. Wie de taal goed beheerst, vindt sneller werk en voelt zich ook sneller thuis. Daarom is het belangrijk dat inburgeraars de Nederlandse taal zo goed mogelijk leren.

Inburgeren op niveau

Inburgeren kan via drie verschillende routes, gericht op verschillende groepen inburgeraars.

Onderwijsroute

Deze route is voor nieuwkomers tot 28 jaar. Het is een voltijds traject van ongeveer twee jaar lang en veertig uur per week. Inburgeraars studeren af op taalniveau B1 of hoger. De leerroute is gericht op uitstroom naar een opleiding op mbo-, hbo- of wo-niveau, waarvoor de jongeren in de meeste gevallen studiefinanciering krijgen. Ze kunnen de studiefinanciering aanvragen bij DUO(externe link).

B1-route

De nieuwe inburgeringswet vraagt van inburgeraars dat ze Nederlands leren op taalniveau B1. Dit wordt zowel op school als in de praktijk geleerd, bijvoorbeeld door middel van betaald werk of vrijwilligerswerk.

Zelfredzaamheidsroute

De ‘Zelfredzaamheidsroute’ (Z-route) is bedoeld voor inburgeraars met een beperkte leerbaarheid. Dat betekent dat het voor hen niet haalbaar is om binnen drie jaar – de inburgeringstermijn – Nederlands te leren op taalniveau B1. De Z-route is daarom vooral gericht op zelfstandig meedoen in de samenleving. Het traject wordt niet afgesloten met een examen, maar met een gesprek met een regisseur inburgering van de RSD. Dit kan pas als de inburgeraar minimaal 1.600 uur aan de leerroute heeft besteed, namelijk 800 uur participatie en 800 uur taalonderwijs.

Welke route volgt de inburgeraar?

De RSD bepaalt welke route bij een inburgeraar past. We brengen de situatie van elke inburgeraar zorgvuldig in kaart tijdens een ‘brede intake’. Asielmigranten en gezinsmigranten volgen verschillende inburgeringstrajecten. Hieronder vindt u meer informatie daarover. U vindt er ook twee praatplaten met de verschillende stappen van de inburgering.

Werkt u bij de gemeente of bij een lokale maatschappelijke organisatie? En bent u geïnteresseerd in de laatste ontwikkelingen rondom inburgering? Dan kunt u zich aanmelden voor onze nieuwsbrief door een mail te sturen naar info@rsdkrh.nl. Vermeld daarin dat u zich aanmeldt voor de nieuwsbrief Wet Inburgering. 

Heeft u een tip of onderwerp voor de volgende nieuwsbrief? Stuur een mail naar teaminburgering@rsdkrh.nl

  • Nieuwe locatie voor taallessen in Zeist

    Sinds 1 januari 2022 verzorgt Sagènn de taallessen aan nieuwkomers in de regio. Nu gebeurt dat nog grotendeels op een tijdelijke locatie in de stad Utrecht,
    in combinatie met een leslocatie in Doorn. Deze zomer neemt de taalschool een nieuwe locatie in Zeist in gebruik. Dit wordt de hoofdlocatie, naast de al bestaande locatie in Doorn.

    locatie sagenn
  • Evaluatie: het eerste jaar met de nieuwe Wet Inburgering

    Op 1 januari 2022 werd de nieuwe Wet Inburgering van kracht, waarmee gemeenten verantwoordelijk werden voor de inburgering van nieuwkomers. Wat betekent de nieuwe wet tot nu toe voor inburgeraars en gemeenten?

    Terugblik op het eerste jaar Wet inburgering 2021
  • Nu beschikbaar: folder over financieel ontzorgen

    Tijdens de eerste maanden van de inburgering van asielmigranten biedt de Regionale Sociale Dienst (RSD) ondersteuning bij het regelen van geldzaken. We noemen dit financieel ontzorgen.

  • Praatplaat voor gezinsmigranten in Nederlands en Engels

    De praatplaat voor gezinsmigranten maakt alle stappen van de inburgering in één oogopslag duidelijk.

  • Banenmarkt Anderstaligen succesvol verlopen

    Op woensdag 19 oktober organiseerde Werkgeversservicepunt Midden-Utrecht de ‘Banenmarkt Anderstaligen’ in Zeist. Deze middag werd speciaal georganiseerd voor alle anderstaligen uit de regio Midden-Utrecht. 

    Foto van de banenmarkt voor anderstaligen.
  • Met PIP op zak klaar voor de taalles

    Meezar Alali ondertekende vorige maand zijn persoonlijke Plan Inburgering en Participatie, ofwel PIP. Daarmee is hij de eerste in de regio Kromme Rijn Heuvelrug die gaat inburgeren in het nieuwe stelsel. Inmiddels is hij begonnen met zijn taallessen bij Sagènn.

  • Start van de nieuwe Module Arbeidsmarkt en Participatie

    De Nederlandse arbeidsmarkt is voor veel nieuwkomers anders dan in hun land van herkomst, van omgangsvormen op de werkvloer tot het solliciteren. Om hen een goede start te geven bieden we in het nieuwe stelsel de Module Arbeidsmarkt en Participatie (MAP) aan. Die module start in mei. Ook nieuwkomers die inburgeren in het oude stelsel kunnen dan deelnemen.

  • Praatplaat: inburgering in 9 stappen

    Het inburgeringstraject zichtbaar in één oogopslag. Dat is het doel van een nieuwe praatplaat, die nu is te downloaden in het Nederlands, Engels, Tigrinya, Dari, Turks, Arabisch en Farsi. Handig als ondersteuning tijdens het gesprek met een inburgeraar, en overzichtelijk voor wie zelf moet inburgeren. Waar sta je in het proces en welke onderdelen kun je nog verwachten?

  • In gesprek met werkcoach Israa

    Israa al Dalou is werkcoach binnen Team Inburgering. De nadruk op werk in de nieuwe wet is een goede zaak, maar niet altijd makkelijk voor nieuwkomers, merkt ze. “Als werkcoach help ik mensen om de nieuwe situatie te accepteren en nieuwe kansen te zien.”