• Even voorstellen: Team Inburgering

  Al sinds 2018 begeleidt de RSD nieuwkomers in de regio naar passende werk- of participatieplaatsen. Deze ervaring komt het Team Inburgering goed van pas bij de uitvoering van de nieuwe Wet Inburgering. Coördinator Esther van Oorschot stelt het team voor en blikt vooruit.

  Foto van Esther van Oorschot.
 • Kennismaken met Nederland in je eigen taal

  Lima (50) en Sahar (30) weten hoe het is om in Nederland een nieuw leven op te bouwen. Samen runnen moeder en dochter I&P Trainingen, een bedrijf dat onder andere het Participatieverklaringstraject (PVT) verzorgt. Tijdens de training maken de deelnemers in hun eigen taal kennis met de basis van de Nederlandse samenleving. Na afronding tekent de inburgeraar een zogenoemde ‘Participatieverklaring’.

  Foto van Sahar en Lima
 • Ondersteuning bij Einde Lening Inburgeringsplicht (ELIP)

  Asielmigranten die vóór 1 januari 2022 inburgeringsplichtig werden, hebben daarvoor een lening afgesloten. Sommigen komen niet uit met dit bedrag. Het is niet voldoende om hun inburgering af te ronden. Mogelijk komen zij daarom in aanmerking voor ondersteuning door de RSD: de financiële regeling ELIP (Einde Lening Inburgeringsplicht). Zij ontvangen hierover bericht van DUO.

 • In gesprek met Melina Medzikovic

  Nog geen tien maanden geleden startte Melina Medzikovic als regisseur bij de Regionale Sociale Dienst Kromme Rijn Heuvelrug. Als nieuwkomer binnen het team is ze nauw betrokken geweest bij de voorbereidingen op de Wet Inburgering. Wat verandert de nieuwe wet in Melina’s werk? En hoe speelt ze daarop in? We gaan met haar in gesprek.

  Foto Melina
 • Maatschappelijke begeleiding in het nieuwe stelsel

  De nieuwe Wet Inburgering voorziet niet alleen in onderwijs, maar ook in maatschappelijke begeleiding van statushouders. Die taak ligt bij de lokale vluchtelingenwerkorganisaties in de regio Kromme Rijn Heuvelrug. Zij hebben uitgebreide ervaring: hun vrijwilligers adviseren statushouders al jarenlang over geldzaken, huisvesting, verzekeringen, schoolkeuze en meer. Wat betekent de nieuwe wet voor hun werk?

  Maatschappelijke begeleiding in het nieuwe stelsel.
 • Een nieuwe manier van inburgeren

  Gemeenten zijn vanaf 1 januari 2022 verantwoordelijk voor inburgering van nieuwkomers. Dat bepaalt de nieuwe Wet Inburgering. Voor de gemeenten Bunnik, de Bilt, Utrechtse Heuvelrug, Wijk bij Duurstede en Zeist gaat de Regionale Sociale Dienst Kromme Rijn Heuvelrug (RSD) deze taak uitvoeren. Door de nieuwe wet verandert er veel voor de nieuwkomers én de gemeenten.

  Beeldmerk Nieuwe Wet Inburgering
 • Sagènn gaat taalonderwijs Inburgering verzorgen in regio Kromme Rijn Heuvelrug

  In het nieuwe jaar verzorgt taalaanbieder Sagènn het taalonderwijs voor nieuwkomers in de regio Zuid-Oost-Utrecht. Na een aanbesteding door de vijftien gemeenten in de provincie Utrecht kwam taalaanbieder Sagènn als beste uit de bus.

  Logo Sagènn: de kracht van mensen
 • RSD Schuldencampagne van start gegaan

  De RSD is in november een brede schuldencampagne gestart, met name gericht op het netwerk van mensen met schulden. Wie in november bij de Albert Heijn in Bunnik komt, zal ongetwijfeld onze oproep lezen in zijn of haar winkelkarretje “Wacht niet langer als je schulden hebt. Kom in actie!”.

  Weer geen saldo? Wacht niet langer! Uw gemeente biedt gratis hulp bij schulden. Kijk op www.rsdkrh.nl/schulden of bel met 030 692 95 00.
 • Nieuw SchoolWerkcafé helpt jongeren eenvoudig keuzes maken

  “Als je jong bent, is het ongelooflijk moeilijk om keuzes te maken. Zeker op het gebied van school of werk”, zeggen de oprichters van het SchoolWerkCafé, een nieuw initiatief van RMC-Regio Utrecht Zuidoost en het jongerenteam van de RSD. Het SchoolWerkCafé in Zeist helpt hierbij.