Aan het einde van elk jaar kunt u een andere zorgverzekering kiezen. Als u een laag inkomen heeft (minder dan 130% van de bijstandsnorm), dan kunt u misschien gebruik maken van de Collectieve Aanvullende Zorgverzekering (CAZ) die uw gemeente aanbiedt. U bent dan verzekerd bij DSW.

Wat is de CAZ? 

De CAZ bestaat altijd uit een basisverzekering en een aanvullende verzekering. Uw gemeente heeft hiervoor zorgverzekeraar DSW geselecteerd.

Deze verzekeraar biedt twee verschillende pakketten aan, waaruit u kunt kiezen. U bepaalt zelf hoe uitgebreid uw aanvullende verzekering is, en daarmee hoeveel premie u betaalt. Op de website www.gezondverzekerd.nl kunt u de gemeentelijke pakketten vergelijken met alle mogelijke zorgverzekeringen in Nederland. 

De Regionale Sociale Dienst regelt de CAZ namens de gemeenten De Bilt, Bunnik, Wijk bij Duurstede, Utrechtse Heuvelrug en Zeist.

Voordelen 

Meedoen met de collectieve aanvullende zorgverzekering, heeft voor u verschillende voordelen:

  • Uw gemeente betaalt maandelijks mee aan uw zorgverzekering.
  • U wordt door de zorgverzekeraar geaccepteerd zonder medische keuring.
  • U kunt gebruik maken van extra vergoedingen voor onder andere brillen, fysiotherapie en tandartskosten.
  • In alle aanvullende pakketten is de eigen bijdrage Wmo meeverzekerd.
  • U bepaalt zelf hoe uitgebreid uw aanvullende pakket is, en dus hoeveel premie u betaalt.

Kunt u met uw inkomen gebruik maken van de CAZ?

Dat is afhankelijk van uw persoonlijke situatie. Hoe hoog uw inkomen en vermogen precies mag zijn, hangt bijvoorbeeld af van uw leeftijd, of u kinderen heeft en of u getrouwd bent. Op de website www.gezondverzekerd.nl kunt u nagaan of u met uw inkomen en vermogen gebruik kunt maken van de CAZ.

Overstappen

Als u in 2024 gebruik wilt maken van de CAZ, dan zijn er een paar dingen om rekening mee te houden:

  • Vóór 1 januari 2024 moet u zich afmelden bij uw oude zorgverzekeraar.
  • Uw aanmelding voor de CAZ kunt u doen op de website www.gezondverzekerd.nl. Deze aanvraag moet vóór 1 februari 2024 bij de zorgverzekeraar binnen zijn.
  • Wij raden u aan vóór 1 januari 2024 tegelijk de nieuwe zorgverzekering aan te vragen en uw oude zorgverzekering op te zeggen. Dat kan via www.gezondverzekerd.nl. Op die manier weet u zeker dat u geen stap overslaat.

Hoe kan ik me aanmelden?

U kunt zich via de website www.gezondverzekerd.nl aanmelden voor de Collectieve Aanvullende Zorgverzekering. Volg vervolgens de stappen op deze site.

Zo kiest u bijvoorbeeld op deze site eerst voor de gemeente waarin u woont. Op de pagina die dan volgt, kunt u de verzekeraar en het verzekeringspakket kiezen die het beste bij u passen. Voor de aanmelding heeft u in ieder geval uw Burgerservicenummer (BSN) nodig.

Heeft u een partner of kinderen die u ook wil verzekeren?  Dan heeft u ook deze Burgerservicenummers nodig. Ook moet u uw bankrekeningnummer (IBAN) en gegevens over uw vermogen en inkomen invullen.

Heeft u hulp nodig?

Wilt u overstappen, maar heeft u moeite met het indienen van de aanvraag? Dan kunt u terecht bij de Formulierenbrigade van de Regionale Sociale Dienst. Zij helpen u hier graag bij. Een afspraak kunt telefonisch maken via (030) 692 95 00.

Meer informatie?

U kunt hier de nieuwe folder lezen en downloaden. In de folder leest u meer over de Collectieve Aanvullende Zorgverzekering. Bijvoorbeeld hoe u zich kunt aanmelden en waar u terecht kunt voor meer informatie of hulp bij uw aanmelding. Of bekijk de antwoorden op de veelgestelde vragen. Misschien staat het antwoord op uw vraag er al tussen.

Contact

Als u vragen heeft over de aangeboden verzekeringspakketten, kunt u bellen met de zorgverzekeraar DSW. Zij kunnen u bijvoorbeeld vertellen wat er precies verzekerd is en hoe hoog de vergoedingen zijn. Voor informatie over de zorgverzekering van DSW, kunt u bellen naar telefoonnummer 010 - 2 466 466.