Aan het einde van elk jaar kunt u een andere zorgverzekering kiezen. Als u een laag inkomen heeft (minder dan 130% van de bijstandsnorm), dan kunt u misschien gebruik maken van de Collectieve Aanvullende Zorgverzekering (CAZ) die uw gemeente aanbiedt. U bent dan verzekerd bij DSW.

CAZ

De CAZ is een basis- en een aanvullende zorgverzekering. U ontvangt ruimere vergoedingen dan de reguliere ('gewone') pakketten van DSW. De premie is lager dan normaal, omdat de gemeente een deel meebetaalt. Meer zorgverzekering, voor minder premie dus. De Regionale Sociale Dienst regelt de CAZ namens de gemeenten De Bilt, Bunnik, Wijk bij Duurstede, Utrechtse Heuvelrug en Zeist.

Verschillende pakketten

Voor de Collectieve Aanvullende Zorgverzekering werkt de RSD samen met zorgverzekeraar DSW. Deze verzekeraar biedt twee verschillende pakketten aan. U bepaalt zelf hoe uitgebreid uw aanvullende verzekering is en dus hoeveel premie u moet betalen. Op de website www.gezondverzekerd.nl(externe link) kunt u de gemeentelijke pakketten vergelijken met alle mogelijke zorgverzekeringen in Nederland.

Voordelen

Meedoen met de collectieve aanvullende zorgverzekering, heeft voor u verschillende voordelen:

  • U krijgt een uitgebreide zorgverzekering met ruime vergoedingen;
  • Uw gemeente betaalt een deel van de premie voor de aanvullende verzekering;
  • In alle aanvullende pakketten is ook de eigen bijdrage Wmo meeverzekerd;
  • U bepaalt zelf hoe uitgebreid uw aanvullende pakket is en dus hoeveel premie u moet betalen;
  • U kunt gebruik maken van extra vergoedingen voor onder andere brillen, fysiotherapie en tandartskosten;
  • De verzekeraar accepteert u altijd zonder medische keuring.

Voorwaarden deelname

Of u mee kunt doen met de CAZ, hangt af van uw inkomen en uw persoonlijke situatie. Met welk inkomen u mee kunt doen, hangt bijvoorbeeld af van uw leeftijd, of u kinderen heeft en of u getrouwd bent. Op de website www.gezondverzekerd.nl(externe link) kunt u nagaan of u gebruik kunt maken van de CAZ.

Overstappen

Als u in 2022 gebruik wilt maken van de CAZ, dan zijn er een paar dingen om rekening mee te houden:

  • Vóór 1 januari 2022 moet u zich afmelden bij uw oude zorgverzekeraar.
  • Uw aanmelding voor de CAZ kunt u doen op de website www.gezondverzekerd.nl.(externe link) Deze aanvraag moet vóór 1 februari bij de zorgverzekeraar binnen zijn.
  • Wij raden u aan vóór 1 januari tegelijk de nieuwe zorgverzekering aan te vragen en uw oude zorgverzekering op te zeggen. Dat kan via www.gezondverzekerd.nl(externe link). Op die manier weet u zeker dat u geen stap overslaat.

Hoe kan ik me aanmelden?

Uw aanmelding voor de collectieve aanvullende zorgverzekering kunt u doen op de website www.gezondverzekerd.nl(externe link). U kiest op deze website eerst voor de gemeente waarin u woont. Op de pagina die dan volgt, kunt u de verzekeraar en het verzekeringspakket kiezen die het beste bij u passen. Voor de aanmelding heeft u in ieder geval uw Burgerservicenummer (BSN) nodig.

Heeft u een partner of kinderen die u ook wil verzekeren?  Dan heeft u ook deze Burgerservicenummers nodig. Ook moet u uw bankrekeningnummer (IBAN) en gegevens over uw vermogen en inkomen invullen.

Hulp bij uw aanvraag 

Wilt u overstappen, maar heeft u moeite met het indienen van de aanvraag? Dan kunt u terecht bij de Formulierenbrigade van de Regionale Sociale Dienst. Zij helpen u hier graag bij. Een afspraak kunt telefonisch maken via (030) 692 95 00.

Meer informatie?

U kunt hier de nieuwe folder lezen en downloaden. In de folder leest u meer over de collectieve aanvullende zorgverzekering. Bijvoorbeeld hoe u zich kunt aanmelden en waar u terecht kunt voor meer informatie of hulp bij uw aanmelding. Of bekijk de antwoorden op de veelgestelde vragen. Misschien zit het antwoord op uw vraag er al tussen.

Contact

Als u vragen heeft over de aangeboden verzekeringspakketten, kunt u bellen met de zorgverzekeraar DSW. Zij kunnen u bijvoorbeeld vertellen wat er precies verzekerd is en hoe hoog de vergoedingen zijn. Voor informatie over de zorgverzekering van DSW, kunt u bellen naar telefoonnummer 010 - 2 466 466.