Na het intakegesprek, volgt een gesprek over de zoektermijn. We leggen je dan uit wat een zoektermijn betekent. Kort gezegd houdt het in dat wij van jou vragen om zelf eerst vier weken lang te kijken of je een opleiding kunt volgen, betaald werk kunt vinden, of misschien andere zaken kunt regelen.

Eerder laten ingaan zoektermijn? Dat kan!

Heb je een WW uitkering? Dan kun je tijdens de laatste vier weken dat je een WW uitkering ontvangt, al contact opnemen met de RSD. Ook kun je dan al je zoektermijn laten starten. Dit geldt ook bij een aflopend verblijf in een gevangenis, jeugdinstelling of asielzoekerscentrum.

Ook kan de zoektermijn al eerder ingaan als je verwacht dat je tijdelijke arbeidsovereenkomst niet verlengd wordt, en je hiervoor al een bijstandsuitkering hebt ontvangen. In al deze situaties gaat het erom dat je feitelijk in staat bent om op zoek te gaan naar werk of scholingsmogelijkheden.

Je moet ook altijd eerst vooraf contact met ons opnemen om de zoektermijn eerder te laten ingaan. Twijfel je? Of heb je vragen? Neem dan contact op met de RSD (tel. 030 - 692 95 00 / info@rsdkrh.nl).

Inspanningsplan

Samen met je contactpersoon stel je een inspanningsplan op dat geldt voor de eerstkomende vier weken, de zogenoemde zoektermijn. In dit inspanningsplan staat een overzicht van wat we de komende vier weken van jou verwachten, namelijk;
• Het doen van 5 sollicitaties per week, 20 in totaal (in 4 weken tijd)
• Inschrijven bij 3 uitzendbureaus
• Inschrijven voor een opleiding
• Het bijhouden van jouw sollicitaties in bijgevoegd sollicitatieoverzicht.
Ook de inschrijvingen bij uitzendbureaus moet je kunnen aantonen.

Terugmeldgesprek

Zijn de vier weken zoektermijn voorbij? Mail dan direct daarna (in elk geval binnen 1 week) jouw contactpersoon via jongeren@rsdkrh.nl. In deze mail geef je aan wat er wel en wat er niet is gelukt met de gemaakte afspraken. Vervolgens bespreek je dit nog persoonlijk met je contactpersoon tijdens het terugmeldgesprek. Naar aanleiding van jouw mail plannen we dit gesprek in.

Belangrijk!

Ben je de gemaakte afspraken niet nagekomen? Dan kan dit gevolgen hebben voor de aanvraag, hoogte of recht op de uitkering. Heb je niets van je laten horen binnen 1 week na afloop van de zoektermijn? Dan gaan we er van uit dat je de aanvraag niet wilt doorzetten en sluiten we je aanvraag af.

Kun je niet werken of naar school?

Heb je psychische of lichamelijke belemmeringen waardoor het niet mogelijk is om te werken of naar school te gaan? Dan kunnen we de zoektermijn ook inzetten om bijvoorbeeld de juiste zorg in te schakelen, contact met het Sociaal Team op te zetten of een andere vorm van hulp te regelen.

Voorbehoud

Aan de informatie zoals die staat op deze pagina kunnen geen rechten ontleend worden. Deze informatie is onder voorbehoud van verdere wetswijzigingen en de voorwaarden zoals die staan in de Beleidsregel zoektermijn jongeren Participatiewet RDWI 2021(externe link) en de Participatiewet.