“Ik werk hard. Van negen tot zes, elke dag. Maar niet in het weekend, dan wil ik bij mijn zoon zijn.” Het zijn de woorden van Kamil*. Vier jaar geleden vluchtte hij uit de Russische deelrepubliek Tsjetsjenië. Zijn ouders en zus bleven achter. “Ik heb zoveel meegemaakt in mijn leven. Ik wil nu gewoon stabiel zijn”, zegt hij. Deze stabiliteit vond hij met behulp van de RSD in een fietsenzaak in Doorn. Kort geleden kreeg hij daar een vast contract. Zijn werkgever is trots.

Dromen

“Hij doet het heel goed”, glundert Aziz, eigenaar van Faras Fietsen in Doorn. De fietsenwinkel doneert fietsen aan het plaatselijke AZC, waar Aziz voor het eerst kennismaakte met Kamil. “Kamil had een voorliefde voor fietsen”, vertel Aziz. “Hij wilde graag bij ons komen werken. Ik zag potentie.” Na groen licht voor Kamils verblijfsstatus en huisvesting in Doorn, kwam de RSD in beeld. Zij hielpen met het regelen van contracten, het aanvragen van een uitkering en het bereiken van de juiste personen. Na een stageperiode werkt Kamil nu in loondienst bij Faras Fietsen. “De RSD was erg betrokken, stond altijd in contact en dacht goed mee”, herinnert Aziz zich. Kamil knikt bevestigend: “Ik wil mijn contactpersoon bedanken. Hij maakt dromen waar.”

Zadelpijn

Kamils Nederlands is nog niet heel goed. Hij praat Russisch met Aziz, die voor hem vertaalt. Twee dagen per week volgt hij een taalcursus Nederlands, zodat hij op den duur ook klanten te woord kan staan. “’Zadelpijn’ is het moeilijkste woord”, vindt hij. Aziz lacht. “Hij vindt het lastig, maar het gaat hartstikke goed. Hij moet gewoon wat meer durven.”

Toekomst

Over zijn verleden praat Kamil niet graag. Over zijn toekomst wel, die is voor hem glashelder: hij wil zo snel mogelijk zijn inburgeringsexamen doen en de taal beheersen, zodat hij fulltime aan de slag kan bij Aziz. “Want er is nog veel werk te doen”, grijnst hij.

*De volledige naam van Kamil is bekend bij de redactie.