“Het is een hele lange strijd geweest”, vertelt Leo* (59) “Maar het kán. Kijk maar naar mij.” Leo is verslaafd geweest, maar is gelukkig al weer 3½ jaar clean. Met hulp van de RSD vond hij een woning in Zeist en een fijne betaalde baan in de groenvoorziening. Ook mentaal krabbelt hij langzaam maar zeker op. Hoe hij dat gedaan heeft?

Schaamte en trots

“Ik moet van anderen trots zijn op mezelf, maar dat lukt nog niet helemaal” vertelt Leo. Ik vertel mijn verhaal dan ook niet uit trots, maar om anderen te helpen. Al is er maar één iemand die er wat aan heeft.” Het heeft Leo even gekost om zijn verhaal te kunnen doen. “Uit schaamte”, zegt hij. “Maar ik hoop dat mijn verhaal anderen nu kan inspireren.”

Van ondernemer naar wonen in een busje

Als zelfstandig ondernemer werkte Leo hard. Dag en nacht ging hij door, totdat hij in 2015 met drugs in aanraking kwam. Een echtscheiding volgde en Leo’s bedrijfje stortte in. “Ik woonde in een bestelbusje, verder had ik niks”, vertelt hij.
Zijn verslaving werd Leo in 2019 bijna fataal. Maar hij startte met een afkicktraject dat succesvol verliep. Ondertussen werd hij geholpen door het sociaal team; zij vonden een woning voor hem in Zeist. “Ik ben ze nog elke dag dankbaar”, zegt Leo.

Weer aan het werk

Na het afkicken kon Leo niet te lang stilzitten. “Ik wilde weer iets om handen hebben.” Een werkcoach van de RSD hielp hem eerst aan enkele vrijwilligersbaantjes. Toen bleek dat hij meer aankon, startte hij bij Biga in de groenvoorziening. Dat doet hij nu nog steeds 32 uur per week, betaald. “Door mijn hart en medicatie is het lichamelijk af en toe zwaar, maar ik kan in ieder geval weer meedraaien”, vertelt Leo blij. “Uit de bijstand komen, mijn eigen boterham verdienen. Dat doel is bereikt. Mede dankzij de goede hulp vanuit de RSD.”

*De volledige naam van Leo is bekend bij de redactie.