De gemeenten in Kromme Rijn Heuvelrug vangen vluchtelingen op uit Oekraïne. Zij hebben recht op leefgeld: een maandelijks bedrag voor eten en drinken, kleding en persoonlijke verzorging. In opdracht van de gemeenten Bunnik, De Bilt, Utrechtse Heuvelrug, Wijk bij Duurstede en Zeist keert de Regionale Sociale Dienst Kromme Rijn Heuvelrug (RSD) dit leefgeld uit. Hieronder leest u meer over het leefgeld en hoe u dit kunt aanvragen. 

Iedereen die uit Oekraïne is gevlucht naar Nederland kan leefgeld aanvragen. Dit is door het Rijk geregeld in de zogenaamde leefgeldregeling. In de regio Kromme Rijn Heuvelrug keert de RSD het leefgeld uit in opdracht van de gemeenten Bunnik, De Bilt, Utrechtse Heuvelrug, Wijk bij Duurstede en Zeist. Vluchtelingen die in onze regio verblijven, kunnen het leefgeld dus bij de RSD aanvragen.

Geld voor eten, kleding en persoonlijke verzorging

Het leefgeld is bedoeld voor de eerste levensbehoeften: eten en drinken, kleding en spullen voor de persoonlijke verzorging. Denk aan zeep, luiers en tandenborstels. Welk bedrag iemand precies krijgt, is afhankelijk van de (gezins)situatie en verblijfplaats. Het is daarom belangrijk om wijzigingen in de situatie door te geven aan de RSD. Dit kan met een wijzigingsformulier dat u bij de toekenning ontvangt en op ons kantoor beschikbaar is.

Documenten voor de aanvraag

Oekraïense vluchtelingen die bij de gemeente staan ingeschreven kunnen het leefgeld aanvragen. Voor de aanmelding zijn de volgende documenten nodig:

  1. Een kopie van de inschrijving bij de gemeente;
  2. BSN-nummers van alle gezinsleden;
  3. Een paspoort, identiteitsbewijs of certificaat van het consulaat van alle gezinsleden (Nederlands, Oekraïens of anders);
  4. Een bankrekening bij een Nederlandse bank, met een betaalpas.

Leefgeld aanvragen

De RSD organiseert aanmeldsessies op verschillende locaties in de regio. Hiervoor hebben Oekraïense vluchtelingen die hier al verblijven een uitnodiging ontvangen. Anderen krijgen die uitnodiging later van de coördinator van de opvanglocatie.

Locaties voor aanmeldsessies
Maandag Wijk bij Duurstede

Dinsdag en donderdag

Zeist

WoensdagUtrechtse Heuvelrug
(gemeentehuis)
Vrijdag De Bilt
Vrijdag Bunnik

Werken in Nederland

Vluchtelingen uit Oekraïne mogen in Nederland werken. Sinds 1 april hebben ze daar geen speciale werkvergunning meer voor nodig. Midden-Utrecht Werkt Door (MUWD) helpt bij het vinden van werk in de regio. Kijk op de website(externe link) voor meer informatie of neem contact op met MUWD via work@muwd.nl of +31 6 11 14 90 80.

Meer informatie

Heeft u vragen over de leefgeldregeling, bekijk dan de veelgestelde vragen op onze website. Meer informatie over het leefgeld vindt u op de website van de Rijksoverheid(externe link). U kunt ons ook bellen (tel. 030 - 692 95 00) of mailen (oekraine@rsdkrh.nl).