Tijdens de eerste 6 maanden van uw inburgering helpt de Regionale Sociale Dienst (RSD) u met uw geldzaken. Op deze pagina leggen we uit hoe we dat doen en waarom.

Wij betalen uw belangrijkste kosten

Tijdens uw inburgering ontvangt u een bijstandsuitkering van de RSD. Dat is geld om van te leven, tot u werk heeft gevonden. In de eerste zes maanden van uw inburgering ontvangt u het geld niet direct. Eerst betaalt de RSD uw belangrijkste kosten met uw uitkering. Dat heet financieel ontzorgen.

Wat is financieel ontzorgen?

Financieel ontzorgen is een verplicht onderdeel van uw inburgering. Met het geld van uw uitkering betalen we uw belangrijkste kosten:

  1. de huur van uw woning;
  2. uw zorgverzekering;
  3. uw inboedel- en aansprakelijkheidsverzekering;
  4. gas, water en elektriciteit.

U krijgt persoonlijke begeleiding bij uw administratie. U leert hoe geldzaken in Nederland werken. Zo leert u om uw geldzaken zelf te regelen.

Waarom gaan we financieel ontzorgen?

Als u begint met inburgeren, moet u veel regelen. Het is een drukke tijd. Daarom helpen we u in die periode met uw geldzaken. Dat moeten we doen van de wet. We zorgen dat uw belangrijkste kosten worden betaald met het geld van uw uitkering. Dit hoeft u dus niet zelf te doen.

Hoelang duurt financieel ontzorgen?

Financieel ontzorgen start zodra u de bijstandsuitkering ontvangt en duurt 6 maanden. Na 5 maanden bespreken we hoe u uw geldzaken zelf gaat regelen. Als het beter voor u is, dan kunnen we nog langer helpen. U gaat dan stap voor stap steeds meer rekeningen zelf betalen.