Je bent niet wettelijk verplicht om je administratie te bewaren. Maar er zijn zeker goede redenen om dit wel te doen! Denk aan het bewaren van je bankafschriften, salarisspecificaties en jaaropgaves. Waarom is dit belangrijk?

Belastingdienst

De Belastingdienst kan en mag tot 5 jaar belasting terugvorderen. Daarom is het verstandig om je administratie in ieder geval 5 jaar te bewaren.

Uitkering

Voor een uitkering van de gemeente is het ook handig om altijd over je bankafschriften te kunnen beschikken. Je moet ze laten zien als je bijvoorbeeld een uitkering aanvraagt. Je krijgt niet altijd bankafschriften meer van de bank. Meestal krijg je ze online. Maar let op, deze kun je vaak maar 12 tot 18 maanden inzien en printen. Zorg dan dat je deze eens per jaar print op papier of als je beschikt over een computer of tablet kun je hiervoor een apart mapje maken en de afschriften opslaan en bewaren.

Jaaropgaves

Goed om te weten: jaaropgaves worden maar 1 maal verstrekt en het is handig deze ook 5 jaar te bewaren.

Als je de jaaropgaves van de afrekening van gas, licht en water bewaart kun je ieder jaar je eigen verbruik controleren en nakijken of de rekeningen kloppen. Als je weet of je meer of minder hebt verbruikt als het voorgaand jaar, kun je daar je voordeel mee doen.

Wat je in elk geval altijd moet bewaren zijn:

  • Verzekeringspapieren/polissen
  • Contracten van lening/hypotheek
  • Notariële akten
  • Arbeidsovereenkomsten/contracten
  • Diploma’s/getuigschriften/certificaten
  • Trouwboekje/echtscheidingspapieren

Veel dingen zijn natuurlijk nog wel op te vragen, maar dat kost vaak tijd, geld en moeite. Dus bespaar je die moeite en bewaar het 5 jaar in een map. Oh ja, een laatste tip!  Stuur nooit originele stukken op, maar maak kopieën!

Heb je vragen of kun je wel wat hulp gebruiken?

Heb je hulp nodig bij het ordenen van je administratie of andere vragen over geld? Neem dan contact op met de afdeling Schulddienstverlening van de RSD. U kunt de medewerkers elke werkdag bellen, van 8.00 - 17.00 uur. Langskomen kan alleen op afspraak. Ons telefoonnummer: (030) 692 95 00, ons mailadres: schuldhulp@rsdkrh.nl