“Als je jong bent, is het ongelooflijk moeilijk om keuzes te maken. Zeker op het gebied van school of werk”, zeggen de oprichters van het SchoolWerkCafé, een nieuw initiatief van RMC-Regio Utrecht Zuidoost en het jongerenteam van de RSD. “Terwijl het juist voor die leeftijdsgroep heel belangrijk is, want dat bepaalt mede hun leven”. Maandag 11 oktober opende het café in Zeist voor het eerst de deuren. 

Wat Marit Kampjes en Rosa van der Voort zeker weten is dat het woord instanties sommige jongeren niet uitnodigt om vrij hun vragen te stellen over opleiding of inkomen. Voor hen is er nu het Schoolwerkcafé. “Deze jongeren hebben echt behoefte aan een laagdrempelige plek”, zegt Regisseur Jongeren Marit. “Waar ze ongedwongen kunnen vertellen wat ze bezighoudt. Ze zoeken zekerheid. En dat kan in de vorm van een tijdelijke uitkering. Maar voor ons is belangrijk dat ze nadenken over hun toekomst in de vorm van een opleiding of werk.” “Het café”, voegt Rosa (trajectbegeleider bij het RMC) toe, “is een plek waar ze één-op-één contact hebben met mensen die direct antwoord geven. Het hoeft niet via de mail, je wordt niet in de wacht gezet. Dat schept vanaf het eerste moment een band. En daarna verloopt het contact ook veel makkelijker”.

Jongeren zijn elke maandag welkom

Het café in wijkcentrum De Koppeling (Zeist West) is voor alle jongeren in de leeftijdsgroep van 18 tot 27 jaar in de Kromme Rijn Heuvelrug, zonder werk of opleiding. Iedere maandag kunnen zij van 12.00 tot 15.00 uur zonder afspraak binnenlopen. Het team helpt jongeren bij hun studiekeuze, vinden van een bijbaan of vast werk. Er staan computers, samen met leden van het team kan direct een CV worden opgesteld, vacatures worden bekeken, contacten gelegd met uitzendbureaus. Maar ook studie- en beroepskeuze testen zijn beschikbaar.

“Jongeren willen wel”, zegt Rosa, “maar weten vaak niet hoe”. “Zo belde ik laatst een jongere die niets meer deed, omdat hij geen idee had hoe hij die zoektocht naar werk moest aanpakken. Het is dus niet altijd onwil, maar vaak ook onwetendheid.” “En voor veel jongeren is het ook spannend om de volgende stap te zetten”, aldus Marit. “Maar als je ze ondersteunt en stimuleert, gaat het vanzelf beter.”

Zowel het RMC als de RSD hebben een goed netwerk van bedrijven en opleidingen. Marit: “Zo kunnen we beiden jongeren een passend aanbod doen en een stap verder helpen.”

Op de foto het jongerenteam van de RSD en RMC, van links naar rechts Marit Kampjes (Regisseur Jongeren), Rosa van der Voort (trajectbegeleider RMC), Samira El Aamrani (trajectbegeleider RMC) en Christian Slagter (Regisseur Jongeren).