Een praatje maken met de buren, naar de dokter gaan, werk vinden of een studie volgen. Om mee te doen in de Nederlandse samenleving, is het belangrijk om de Nederlandse taal te kennen. En om te weten hoe de Nederlandse samenleving in elkaar zit. We noemen dit inburgeren. Inburgeren is voor sommige mensen verplicht. Dat staat in de Wet inburgering.

Wie moet inburgeren?

Komt u van buiten de Europese Unie, Zwitserland en Turkije voor langere tijd naar Nederland? En bent u tussen de 18 jaar en de AOW-leeftijd? Dan bent u verplicht om in te burgeren en de Nederlandse taal te leren. Dat betekent dat u een inburgeringsexamen moet doen.
Als u dat heeft gedaan, kunt u beter meedoen aan de Nederlandse samenleving. U kunt dan een opleiding volgen en u heeft meer kans op werk. Meer informatie over inburgeren kunt u vinden op de website van de Rijksoverheid of www.inburgeren.nl.   

Zelf verantwoordelijk

Vanaf 1 januari 2013 zijn nieuwkomers zelf verantwoordelijk voor inburgering in de Nederlandse samenleving. Verplicht inburgeren betekent onder andere dat u een inburgeringsexamen moet doen. U moet de inburgeringscursus en het inburgeringsexamen zelf regelen en betalen. Als u geen geld heeft, kunt u geld lenen van Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO). U kunt dan zelf een (taal)aanbieder zoeken. Deze aanbieder moet wel in het bezit zijn van het keurmerk van ‘blik op werk’. Alleen dan kunt u geld lenen bij DUO voor de inburgering. Trajectaanbieders met dit keurmerk vindt u op www.blikopwerk.nl.

Ondersteuning vanuit de RSD

Nieuwkomers met een verblijfstatus worden gehuisvest in een gemeente. Op dat moment begint uw integratie in Nederland. Wanneer u als nieuwkomer gehuisvest wordt in de gemeente de Bilt, Bunnik, Utrechtse Heuvelrug, Wijk bij Duurstede of Zeist, kunt u wanneer nodig terecht bij de RSD voor tijdelijke inkomensondersteuning. Uiteindelijk is werk en een eigen inkomen, de beste manier om te integreren. De RSD kan u begeleiden in uw zoektocht naar werk of naar een opleiding. Om dit op een juiste manier te doen werken wij nauw samen met Vluchtelingenwerk, opleidingscentra, het UAF, werkgevers en andere lokale organisaties.

Veranderingen in 2022: invoering nieuwe Wet inburgering

Op 1 januari 2022 wordt de nieuwe Wet inburgering ingevoerd. In deze nieuwe wet worden gemeenten verantwoordelijk voor de inburgering van nieuwkomers. Het doel van de nieuwe wet is dat inburgeraars zo goed mogelijk Nederlands leren, inburgeren en participeren. Het liefst via betaald werk.

Vragen of meer informatie?

Wilt u meer weten over de begeleiding die wij u kunnen bieden? Neem contact met ons op. Samen met u gaan we op zoek naar de begeleiding die bij u past. U kunt ons iedere werkdag bellen tussen 08.00 – 17.00 uur op het nummer (030) 692 95 00