Utrechtse Heuvelrug helpt inwoners met beginnende schulden

Het college van Gemeente Utrechtse Heuvelrug wil voorkomen dat beginnende financiële problemen van inwoners uitgroeien tot problematische schulden. Daarom wordt onder de naam ‘Vroeg in actie’ gestart met de proef Vroegsignalering van schulden.

Vanaf september gaat een team, bestaande uit medewerkers van de Sociale Dorpsteams en professionele schulddienstverleners van de Regionale Sociale Dienst, langs bij inwoners met de vraag of zij hulp nodig hebben bij geldzaken. Dit gebeurt als er signalen van woningcorporaties of water- en energieleveranciers komen dat mensen een betalingsachterstand hebben. Het team gaat inwoners helpen door bijvoorbeeld het aanbieden van hulp bij betalingsregelingen, budget coaching en budgetbeheer. Hiermee kan worden voorkomen dat achterstanden verder oplopen en inwoners grotere schulden en problemen krijgen.

Vroeg in actie

Op 3 september ondertekenen de deelnemende partijen hiertoe een convenant, de samenwerkende partijen zijn: Gemeente Utrechtse Heuvelrug, Stichting Heuvelrug Wonen, Rhenam Wonen, woningbouwvereniging Maarn, de Sociale Dorpteams (SDT) en de gemeenschappelijke regeling Regionale Dienst Werk en Inkomen Kromme Rijn Heuvelrug (RDWI). Financieel deskundige vrijwilligers van Humanitas Heuvelrug en Stichting Schuldhulp Utrechtse Heuvelrug (SHM) kunnen worden ingezet om te helpen bij het maken van een budgetplan en bij het aanvragen van regelingen en kwijtscheldingen.

Wethouder Hans Waaldijk (Werk en inkomen) is blij met het initiatief. ,,Het begint vaak met een kleine betalingsachterstand. De ervaring leert dat deze al snel op kan lopen tot een hogere schuld. Zonder hulp of ondersteuning kan het moeilijk zijn om hier uit te komen. Daarbij krijgen steeds meer mensen door de gevolgen van het coronavirus te maken met geldproblemen. Het voorkomen van problematische schulden is dan ook extra belangrijk. Het doel is om inwoners waar wenselijk, snel te kunnen helpen.”

Testperiode

De proef loopt van begin september tot eind december 2020. De opgedane lessen en ervaringen zullen door de RDWI benut worden om vroegsignalering ook binnen de gemeente Zeist, De Bilt, Bunnik en Wijk Bij Duurstede vorm te geven.

Op 1 januari 2021 wordt de Wet gemeentelijke Schuldhulpverlening (WgS) aangepast. Dit geeft gemeenten de mogelijkheid en verplichting om meldingen van betalingsachterstanden van woningcorporaties, zorgverzekeraars, water- en energieleveranciers op te volgen en vroegtijdig actie te ondernemen met in acht neming van de privacy wetgeving.

Inwoners van Utrechtse Heuvelrug kunnen met vragen over geldzaken ook terecht bij de inloop Grip op Geldzaken. Meer informatie is te vinden op www.samenopdeheuvelrug.nl/geldzaken.

Pagina opties