Minister Koolmees bezoekt inburgeringsprogramma in De Bilt

Minister Koolmees van Sociale Zaken en Werkgelegenheid liep vandaag een dagje mee met het inburgeringsproject We Match in de gemeente De Bilt. Dit project biedt nieuwkomers via onder andere theater de kans zelfstandig een toekomst op te bouwen in Nederland. 

Het project bestaat uit interactieve trainingen, begeleiding door een ‘buddy’ en een loopbaantraject waarin nieuwkomers hun talenten kunnen ontwikkelen, en meteen inzetten. Minister Koolmees mocht zelf ervaren hoe het traject werkt door onder andere deel te nemen aan een theatertraining, met de nadruk op non-verbale communicatie. Volgens deelnemers leren ze daardoor de Nederlandse gebruiken echt kennen, zoals hoe handen geschud worden, en hoe Nederlanders elkaar in de ogen aankijken. 

Buddy

In het traject, wat onderdeel is van het pilotprogramma ‘Veranderopgave Inburgering’ van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, krijgen deelnemers ook een ‘buddy’ toegewezen. Dit is een woonplaatsgenoot die een nieuwkomer vrijwillig ondersteunt bij het bereiken van zijn of haar doelen. Met een kop Arabische koffie is de minister met de buddy's en de deelnemers in gesprek gegaan over het traject. 

Volgens 'We Match' was de minister onder de indruk van het project en hoopt hij dat dit andere gemeenten kan inspireren om statushouders op een vernieuwende manier te begeleiden naar werk. 

Bron: www.ad.nl
Foto: Hans Lebbe

Pagina opties