Beslag door de deurwaarder, wat nu?!

Als u uw rekeningen, of andere verplichtingen niet betaalt, dan kan er beslag gelegd worden op uw inkomen, inboedel of bankrekening. Een beslag is heel vervelend. Het is daarom belangrijk om op tijd hulp te vragen. De afdeling Budget, Advies en Schulddienstverlening van de RSD staat voor u klaar!

Beslag op uw inkomen

De deurwaarder moet bij beslag op uw inkomen rekening houden met de zogenaamde ‘beslagvrije voet’. De beslagvrije voet is het deel van het inkomen dat u zelf mag houden. Dit is bestemd voor uw vaste lasten en boodschappen. De rest van uw inkomen gaat naar de deurwaarder. De hoogte van uw beslagvrije voet hangt onder meer af van uw gezinssituatie en vaste lasten. Wanneer er sprake is van beslag op uw inkomen, dan is er meestal geen geld meer over om nog andere schuldeisers af te betalen.

 Beslag op uw inboedel

De deurwaarder mag beslag leggen op uw inboedel (huisraad) als hij een uitspraak (vonnis) van een rechter heeft. U krijgt een brief van de deurwaarder waarin staat wanneer hij langs komt voor het leggen van het beslag. De deurwaarder schrijft tijdens dit bezoek op waar hij beslag op legt. Pas vier weken later mag hij daadwerkelijk de spullen meenemen. U mag uw spullen in de tussentijd niet weghalen of verkopen. Dit is strafbaar.

 Beslag op bankrekening

Als er beslag op uw bankrekening wordt gelegd, kunt u niet meer pinnen. Uw bankrekening is dan tijdelijk geblokkeerd. Het geld dat op het moment van het beslag op uw bankrekening staat, gaat naar de deurwaarder. Daarna stopt het beslag. De bank brengt kosten in rekening voor het uitvoeren van het beslag, dit wordt ook van uw bankrekening afgeschreven. Na ongeveer twee weken kunt u de bankrekening weer gebruiken.

 Beslag voorkomen

Het beste is om beslag te voorkomen. Door de extra kosten die de deurwaarder maakt, kunnen uw totale schulden groter worden. Het is goed om in contact te blijven met uw schuldeisers en ze op de hoogte te houden van uw situatie. Hierdoor is het misschien nog mogelijk om een betalingsregeling te treffen. Let goed op dat u alleen een regeling afspreekt die u echt kunt nakomen.

 Meer informatie of advies?

Als u informatie of advies wilt over beslag, kunt u ons altijd bellen of een afspraak maken voor een vrijblijvend gesprek. U kunt u op werkdagen bellen naar het nummer (030) 692 95 00. Wij noteren dan enkele gegevens van u en maken samen met u een afspraak. Meer informatie vindt u op deze pagina.

Pagina opties