Al sinds 2018 begeleidt de RSD nieuwkomers in de regio naar passende werk- of participatieplaatsen. Deze ervaring komt het Team Inburgering goed van pas bij de uitvoering van de nieuwe Wet Inburgering. Coördinator Esther van Oorschot stelt het team voor en blikt vooruit. 

Hoe ziet het Team Inburgering eruit?

“Onze klantregisseurs hebben direct contact met nieuwkomers binnen de regio en begeleiden hen. Is er intensievere begeleiding nodig op het gebied van werk, dan schakelen we onze werkcoach in. Verder is er een zorgcoach die begeleiding biedt bij diverse problemen. Denk aan zorgen om kinderen, psychische of lichamelijke klachten of culturele belemmeringen bij participatie, zoals traditionele man-vrouwverhoudingen. We hebben ook een jobhunter. Voor mensen die klaar zijn voor de arbeidsmarkt kan zij bemiddelen richting werkgevers. Team Inburgering wordt ondersteund door een teamassistent. Zij draagt zorg voor aanmeldprocessen, administratieve zaken en contacten met instanties. Ze is ook de contactpersoon voor de PVT-training.”

Hoe willen jullie de samenwerking vormgeven met partners? 

“De nieuwe wet vraagt om intensievere samenwerking met veel verschillende externe partijen. Werkgevers, ketenpartners, vluchtelingenwerkorganisaties, en dan vanuit vijf gemeenten. In het komende jaar hoop ik dat we structuur en vastigheid vinden in deze samenwerkingen. Bijvoorbeeld met een driemaandelijks multidisciplinair overleg. In het nieuwe inburgeringsstelsel geldt een hogere norm voor het taalniveau en wordt meer nadruk gelegd op het combineren van taallessen met (vrijwilligers)werk of stage. Het creëren van voldoende stages, (vrijwilligers)werk en participatieplaatsen is dan ook een belangrijke taak waar we dit jaar op gaan focussen. Dit lukt onmogelijk zonder nauwe samenwerking met partners.”

Op dit moment zijn er nog niet veel inburgeraars in het nieuwe stelsel begonnen. Hoe bereiden jullie je voor op een drukkere periode?

“Veel plannen zijn alleen nog op papier gemaakt. We zijn nu pilots gestart om te zien of de plannen kloppen met de praktijk, of dat we ze moeten aanscherpen. Ik hoop ook dat onze partners ons altijd weten te vinden met ideeën voor verbeteringen van de samenwerking of onze dienstverlening. We moeten in de praktijk samen onderzoeken wat het beste werkt!”

Tips of ideeën?

Heeft u tips en/of ideeën, neem dan contact op met Esther van Oorschot via e.vanoorschot@rsdkrh.nl of 06 - 51 44 55 16.