Naomi (34 jaar) is een van de deelnemers aan het project Basis Maatwerk (BMW) van gemeente De Bilt. Ruim tien deelnemers krijgen in dit kader vrijwillig en met behoud van uitkering werkervaring op het vlak van maatschappelijke activiteiten. Daarbij krijgen zij intensieve begeleiding en een training op maat.

Anderen helpen

Naomi had een fantastische jobcoach die wist dat ze het allerliefste haar eigen ervaring zou willen gebruiken om anderen te helpen. “Ik had een soort camping voor ogen. Niet letterlijk. Maar een plek waar iedereen van alleenstaande vaders, jonge moeders, pubermeisjes die hulp zoeken tot ouders die wat steun kunnen gebruiken, terecht zouden kunnen. Laagdrempelig en voor weinig geld. Dat wordt mijn doel: anderen over de streep trekken om actie te ondernemen. Nu krijg ik, na tien jaar een uitkering en eindelijk ook geen schulden meer, de kans de weg te volgen die ik voor ogen had.”

Een eigen bedrijf

Want hoewel Naomi in al die jaren nooit stil had gezeten en altijd een vorm van (vrijwilligers)werk deed, raakte ze haar zelfvertrouwen wat kwijt. “Maar ik ben altijd weer opgekrabbeld, wetende dat er betere tijden zouden komen. Zo’n optimist ben ik wel”, zegt ze vrolijk en breed lachend. Haar wens en hoop is om na de opleiding voor zichzelf te beginnen. Opnieuw als zelfstandige. “Dat was ik ooit”, zegt Naomi. “En die droom ga ik achterna!’.