Home Regionale Sociale Dienst Kromme Rijn Heuvelrug

Kan ik met mijn inkomen/vermogen deelnemen aan de CAZ?

Als u een laag inkomen heeft en/of hoge zorgkosten, dan kunt u misschien gebruik maken van de Collectieve Aanvullende Zorgverzekering (CAZ) die uw gemeente aanbiedt. U bent dan verzekerd bij DSW. Uw inkomen en uw vermogen (dat is bijvoorbeeld uw spaargeld) worden meegenomen in de beoordeling of u in aanmerking komt voor de CAZ.

Op http://www.gezondverzekerd.nl/ kunt u uitzoeken of u mee kunt doen met de CAZ. Kies daarvoor eerst de gemeente waar u woont. U komt dan op de pagina waar u onder andere kunt kijken of u in aanmerking komt voor de collectieve verzekering.

Hoeveel premie moet ik per maand gaan betalen?

De hoogte van de premie die u moet betalen, hangt af van:

  1. De gemeente waar u woont
  2. Het pakket dat u kiest
  3. De hoogte van uw inkomen en vermogen

Op http://www.gezondverzekerd.nl/ kunt u uitrekenen wat uw premie zal zijn. Kies daarvoor eerst de gemeente waar u woont. U komt dan op de pagina waar u onder andere uw premie kunt berekenen.

Welke korting krijg ik via de CAZ?

Uw gemeente betaalt een deel van de premie voor de aanvullende verzekering. Op http://www.gezondverzekerd.nl/ kunt u precies zien hoe groot het voordeel voor u is. Kies daarvoor eerst de gemeente waar u woont. U komt dan op de pagina waar u per verzekeringspakket de premie kunt vinden en de korting die u krijgt.

Wat wordt vergoed en hoe hoog is de vergoeding?

Een overzicht van de vergoedingen waarvan u gebruik kunt maken, vindt u op de website http://www.gezondverzekerd.nl/. Kies daarvoor eerst de gemeente waar u woont. U komt dan op de pagina waar u verschillende verzekeringspakketten kunt bekijken. Voor informatie over vergoedingen van DSW, kunt u bellen naar telefoonnummer 010 2 466 466.

Kan ik ook korting krijgen op mijn premie bij een andere verzekeraar? 

Nee, namens uw gemeente heeft de RSD een contract met verzekeraar DSW. U mag natuurlijk kiezen voor een andere verzekeraar, maar u ontvangt dan geen gemeentelijke bijdrage in de premie. Alleen voor de gemeente Utrechtse Heuvelrug geldt een uitzondering. Klanten uit die gemeente die geen ziektekostenverzekering hebben bij DSW kunnen rechtstreeks contact opnemen met hun gemeente, via tel. 0343 - 56 5600.

Moet ik verplicht overstappen naar DSW?

Nee, u mag zelf bepalen waar u zich verzekert. Houdt er wel rekening mee dat u de gehele premie zelf moet betalen als u zich niet bij DSW verzekert.

U bent wel verplicht om in ieder geval een basisverzekering af te sluiten. Daarmee bent u er zeker van dat basisvoorzieningen zoals de huisarts, de apotheek en het ziekenhuis vergoed worden. Alleen een basisverzekering afsluiten binnen de gemeentelijke CAZ regeling is niet mogelijk.

Hoe moet ik me aanmelden voor de collectieve zorgverzekering?

Op de website http://www.gezondverzekerd.nl/ kunt u zichzelf aanmelden voor de Collectieve Aanvullende Zorgverzekering. Hiervoor kiest u eerst de gemeente waar u woont. Op de pagina waar u dan komt, kunt een pakket kiezen. Voor de aanmelding heeft u in ieder geval uw Burgerservicenummer (BSN) nodig. Ook moet u uw bankrekeningnummer (IBAN) invullen.

Wij raden u aan om bij uw aanmelding aan te geven dat u gebruik wilt maken van de overstapservice. Uw oude zorgverzekeraar krijgt dan automatisch bericht van uw afmelding.

Tot welke datum kan ik me aanmelden?

Uw aanmelding moet vóór 1 februari bij de zorgverzekeraars binnen zijn. Let op: uw afmelding bij uw oude zorgverzekeraar  moet vóór 1 januari 2019 bij de verzekeraar binnen zijn. Wij raden u daarom aan om voor het eind van 2018 u aan te melden via http://www.gezondverzekerd.nl/ en aan te geven dat u gebruik wilt maken van de overstapservice. Uw oude zorgverzekeraar krijgt dan automatisch bericht van uw afmelding.

Moet ik het afmelden bij mijn oude zorgverzekeraar zelf regelen of niet?

U kunt bij uw aanmelding voor één van de collectieve verzekeringspakketten op http://www.gezondverzekerd.nl/ aangeven dat u gebruik wilt maken van de overstapservice. Uw oude zorgverzekeraar krijgt dan automatisch bericht van uw afmelding. Als u hier geen gebruik van maakt moet u dit zelf melden bij de zorgverzekeraar. Let op: uw afmelding bij uw oude zorgverzekeraar moet vóór 1 januari 2019 bij de zorgverzekeraar binnen zijn.

Als u zelf uw oude zorgverzekering heeft opgezegd voor 1 januari 2019, heeft u tot 1 februari 2019 de tijd om een nieuwe zorgverzekering te kiezen. De nieuwe zorgverzekering geldt dan ook voor de maand januari.

Als ik mij in januari aanmeld voor de Collectieve Aanvullende Zorgverzekering, ben ik dan die maand wel verzekerd tegen zorgkosten?

Ja. De nieuwe zorgverzekering geldt voor de hele maand januari, dus ook als u zich pas later die maand aanmeldt.

Kan ik me aanmelden voor de Collectieve Aanvullende Zorgverzekering als ik een betalingsachterstand heb?

Nee, als u bij uw huidige zorgverzekeraar een betalingsachterstand heeft, kunt u niet overstappen naar een andere zorgverzekeraar. U kunt alleen overstappen naar een andere zorgverzekeraar wanneer uw oude schuld volledig is afbetaald en u bent afgemeld van de wanbetalerslijst door uw huidige verzekeraar.

Let op: Voor mensen die op dit moment gebruik maken van de Collectieve Aanvullende Zorgverzekering via Menzis geldt mogelijk een uitzondering. Als dit het geval is en u heeft een betalingsachterstand, dan is het belangrijk dat u zo snel mogelijk contact opneemt met Menzis. Dit om te bekijken of het voor u mogelijk is om een betalingsregeling te treffen. In dat geval is het in sommige gevallen wel mogelijk om over te stappen. Neem hiervoor contact op met de klantenservice van Menzis. De klantenservice is op werkdagen te bereiken via het telefoonnummer 088 222 40 40. 

Kan ik me aanmelden voor de collectieve verzekering als ik in de bronheffing zit? (bestuursrechtelijke premie)

Nee, u kunt dan niet overstappen naar een andere zorgverzekering.

Hoe kan ik me aanmelden zonder computer of als ik niet zo handig ben met de computer?

U kunt bij de RSD gebruik maken van de computers op de begane grond. Wanneer u moeite heeft met het digitaal indienen van een aanvraag kunt u een afspraak maken bij de Formulierenbrigade van de RSD. Belt u hiervoor naar (030) 692 95 04 of stuur een e-mail naar formulierenbrigade@rsdkrh.nl. U kunt ook langs komen bij één van de lokale spreekpunten. Kijk voor meer informatie over de Formulierenbrigade en de lokale spreekpunten op www.rsdkrh.nl/Formulieren/Formulierenbrigade.

Wanneer krijg ik mijn polis?

Zo snel mogelijk na uw aanmelding voor de collectieve zorgverzekering, ontvangt u van de zorgverzekeraar uw polis en het vergoedingenoverzicht.

Ik ben verzekerd tegen zorgkosten via de CAZ, maar ik wil nu mijn pakket wijzigen. Wat moet ik doen?

U kunt wijzigingen doorgeven via de website www.gezondverzekerd.nl.  Let op: Menzis heeft het contract met uw gemeente per 1 januari 2019 opgezegd. Met ingang van deze datum is het alleen mogelijk om gebruik te maken van de CAZ via verzekeraar DSW.

Ik maakte in 2018 gebruik van de CAZ via Menzis en ontvang nu ongevraagd een polis. Wat moet ik doen?

Halverwege november ontvangt u een nieuwe polis van Menzis. Menzis is wettelijk verplicht om u deze aan te bieden. Let op: Menzis heeft ons laten weten dat zij het contract met de RSD per 1 januari 2019 niet voortzetten. Het aanbod dat u van Menzis ontvangt is dus niet de CAZ van uw gemeente.

De Collectieve Aanvullende Zorgverzekering kunt u afsluiten bij DSW via de website www.gezondverzekerd.nl. Deze verzekeraar biedt twee verschillende pakketten aan. U bepaalt zelf hoe uitgebreid uw aanvullende pakket is en dus hoeveel premie u moet betalen. U mag natuurlijk ook bij Menzis blijven of voor een andere zorgverzekeraar kiezen. Houdt u er dan wel rekening mee dat u de gehele premie zelf moet betalen.

Ik wil weten of ik een bepaalde behandeling vergoed kan krijgen via de CAZ. Hoe kom ik hier achter?

De zorgverzekeraar kan u precies vertellen voor welke behandelingen u een vergoeding kunt krijgen. Voor informatie over de zorgverzekering van DSW, kunt u bellen naar telefoonnummer 010 2 466 466. Informatie over de collectieve pakketten kunt u ook lezen op de website http://www.gezondverzekerd.nl/

Kan ik gebruik blijven maken van de CAZ wanneer mijn inkomen/vermogen stijgt?

Is uw inkomen hoger dan 130% boven de inkomsten van de bijstandsnorm? Dan vervalt de gemeentelijke bijdrage en moet u zelf de premie betalen.  

Ik verhuis naar een andere gemeente binnen het RSD-gebied. Wat moet ik doen?

Uw verhuizing moet u zo snel mogelijk doorgeven aan de RSD. Mogelijk is de bijdrage van de gemeente waar u naartoe verhuist anders dan die van de gemeente waar u eerst woonde.

Ik verhuis naar een andere gemeente buiten het RSD-gebied. Wat moet ik doen?

Uw verhuizing moet u zo snel mogelijk doorgeven aan de RSD. Zorgt u ervoor dat u wel een nieuwe zorgverzekering afsluit. Mogelijk heeft de gemeente waarheen u verhuist ook een collectieve regeling voor mensen met een laag inkomen.

Meer informatie

Gezondverzekerd.nl

Pagina opties